aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_001 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_002 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_003 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_004 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_005 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_006 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_007 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_008 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_009 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_010 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_011 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_012 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_013 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_014 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_015 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_016 aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_017_pl aniea_architect mieszkanie jak muszla slimaka_018_pl

Mieszkanie jak domek ślimaka

Założenie dla projektu to stworzenie wygodnej, obszernej przestrzeni dla dwojga z jasnym podziałem na strefy i zredukowanej ilości mebli.
Mieszkanie zostało podzielone na trzy strefy w taki sposób aby mogły one funkcjonować oddzielnie, jak i w taki aby całe mieszkanie stanowiło jedną, otwartą przestrzeń. W zależności od potrzeb zatem poszczególne strefy: dzienną, pracy i nocną (prywatną) można łączyć lub dzielić. Suwane ściany stanowią kurtynę która – ustawiona w odpowiednim położeniu – odsłoni kolejne pomieszczenie zasłaniając wnękę lub umożliwi oglądanie telewizji wydzielając salon od pozostałej części mieszkania. Kolejna ścianka suwana/kurtyna odsłania kuchnię maskując wejście do sypialni lub odwrotnie.
Dodatkowo kolejne strefy są ustawione, rozplanowane prostopadle względem siebie co sprawia iż nie są widoczne od razu, ukazują się wraz z przemieszczaniem się po wnętrzu. Układ kolejnych pomieszczeń przypomina zasadę konstrukcji domu, skorupy ślimaka. Najintymniejsze i najbardziej prywatne pomieszczenia jak łazienka właścicieli zintegrowana z sypialnią schowane są „najgłębiej”, są też najbardziej oddalone od wejścia zapewniając komfort i barierę akustyczną.
Kuchnia ze studiem zlokalizowana jest w sercu mieszkania, pomiędzy strefą prywatną i dzienną (salonem). Stanowi łącznik z jednej i bufor z drugiej strony. Jest też najlepiej oświetlonym światłem dzienym pomieszczeniem co umożliwia wygodną pracę. Robiony na wymiar długi przez całe pomieszczenie stół jest uniwersalny służąc – w zależności od potrzeb – jako kuchenna wyspa lub obszerny stół do pracy. Dzięki użytemu materiałowi „wyrasta” z posadzki. Skrzynia ukryta pod nim stanowi dodatkowy schowek lub służy za dodatkowe siedzisko.
Wraz ze zmianiającym się charakterem wnętrza, przemieszczając się do serca mieszkania dominację jasnych kolorów z bielą na czele przełamuje kolor barwionej na czarno sklejki wodoodpornej i dębu wędzonego. Im głębiej, im bardziej prywatna staje się przestrzeń, tym więcej czerni z sufitem włączenie. W salonie jednak zdecydowanie przeważa biel wzbogacona bieloną dębiną o surowej, naturalnej fakturze.

Projekt: 2009-2010;

Realizacja: 2010-2012;

Powierzchnia mieszkania: 74m2;

Lokalizacja: Gdynia Redłowo, Polska;

Autor: Andrzej Niegrzybowski